תקן 1001 מגדיר דרישות וקריטריונים למערכות מיזוג אוויר ואוורור לבטיחות אש במבנים. הבדיקה נדרשת במבני ציבור בשטח שמעל 500 מ"ר. בדיקת תקן 1001 חלק 1.1 חלות על מערכות מיזוג, אוורור ובקרת עשן, מדפי עשן ואש ועוד. איך נערכים לעמידה בתקן ולמה נדרש לשם כך ייעוץ מקצועי? כל התשובות בהמשך!
בטיחות אש בבניינים, היא ללא ספק נושא קריטי. פריצת אש והיוצרות שריפה, עלולה לסכן הן את המבנה והן את השוהים בו, כשהאש, העשן והאדים הרעילים, מתפשטים בכל חלליו וזורעים הרס.
חשוב, משום כך, לוודא את קיומה של בטיחות אש בבניין, אם זה בית מגורים, מבנה ציבור או מתחם לתעשייה ומסחר, עוד לפני שהוא מאוכלס ונכנס לשימוש. בהמשך, יש להקפיד לערוך כל שנה בדיקות למערכות מיזוג אוויר, אוורור ופינוי עשן, ולהחתים מהנדס רשום על טפסים אחידים (10,11)של רשות הכבאות,
מהו תקן 1001 חלק 1.1 ?
עמידה בתקן 1001 חלק 1.1 של רשות הכבאות, היא כיום אחד התנאים לקבלת רישיון לאכלוס מבנה או רישיון לעסק, כאשר מדובר במבנה תעשייה ששטחו מעל ל-500 מ"ר, מבנה ציבור או בניין מגורים גבוה/רב קומת
תקן 1001 מתבסס על תקן NFPA90A משנת 2015, של האגודה האמריקאית להגנה מאש. בדיקת תקן 1001 חלק 1.1 נועדו לוודא בטיחות האש של מערכות מיזוג, אוורור ופינוי עשן בהליכי הבנייה, ההתקנה, ההפעלה והתחזוקה.
בנוסף, תפקידן לוודא את תקינותן של מערכות ואביזרים לפינוי אש ועשן, כמו מפוחים, מדפי אש ועשן ועוד, אבזרים המסייעים בשחרור העשן מהמבנה, בהורדת הסמיכות והרעילות שלו, בצמצום הצטברות של גזים רעילים ובמניעת התפשטותה של האש.
תקני 1001 מתחלקים לשבעה חלקים, שכל אחד מוקדש להיבט שונה של בטיחות אש, כמו מערכות מיזוג אוויר ואוורור (חלק 1.1), מערכות בקרת עשן ומערכת על לחץ בחדרי מדרגות ומסדרונות (חלק 2.2), בדיקות מדפי אש התקנה ותחזוקה (חלק 3), בדיקות מדפי עשן התקנה ותחזוקה (חלק 4), מערכות בישול מסחריות (חלק 6), מפוחים להוצאת עשן (חלק 7), במבנים פרטיים וציבוריים, מכל הסוגים.
בטיחות אש בבניינים
אחד מחלקי ההתקן (מערכות בישול מסחריות ת"י 1001 חלק 6), עוסק במערכות לסילוק אדים במטבחים ציבוריים. הוא קובע דרישות מינימליות לבטיחות אש, הן במניעה והן במהלך התפעול של מערכות בישול מסחריות בבניינים מוסדיים וציבוריים וגם של ציוד לבישול מסחרי.
חלק אחר של התקן, מוקדש למדפי אש ומדפי עשן. מדובר בתריסי שלבים חשמליים מפח מגלוון, הניתנים לפתיחה וסגירה, באמצעות מנוע המותקן בצדם. המכילים נתיך תרמי מכני או חשמלי, המגיב לחום ומפעיל אותו במגע עם אוויר בטמפרטורה מסוימת.
מדף אש אמור להיות פתוח בשגרה ולהיסגר בזמן שריפה. הוא מותקן בקירות ובמחיצות אש ומיועד להתקנה במערכות מיזוג אוויר. הוא מאפשר זרימת אוויר במבנה, אך נסגר בתגובה לחום האש ומונע את התפשטותה.
מדף העשן, המותקן גם הוא במערכות פינוי עשן, אוורור ומיזוג אוויר, עובד בצורה הפוכה לרוב. בשגרה הוא סגור ובזמן שריפה הוא אמור להיפתח ולאפשר יניקה של העשן החוצה, דרך תעלה ייעודית המחוברת למפוח.
איך מתכוננים לבדיקות תקן 1001 חלק 1.1 ?
כדי להתכונן לבדיקות תקן 1001 חלק 1.1, מומלץ לפנות לגורם מקצועי, שינהל את התאמת פרויקט הבנייה לעמידה בתקן, יעקוב אחר ביצוע העבודות ויתנהל בתיאום עם הבודק מטעם מעבדה מאושרת ע"י רשות להסמכת מעבדות מתקדמות לבדיקות ת"י 1001 לפי חלקיו.
לפני הגעת נציגי מעבדה מאושרת לאתר הבנייה או לבניין המוכן, לביצוע בדיקות תקן 1001, יש להכין כמה דברים להצגה בפניו. זה כולל את תוכניות מערכת מיזוג האוויר, לרבות תעלות האוויר ושחרור העשן, מיקומי מפוחי העשן במבנה ומדפי האש והעשן, פריסת תעלות המנדפים במבנה ותוכנית חלוקת אזורי האש בתחומיו.
בנוסף, יש להכין גרמושקת בטיחות (תוכנית אדריכלית המוגשת בצורת אקורדיון, המכילה את פרטי עסק המבקש רישיון), החתומה על ידי הרשויות.
ברוב המקרים, ירצה הבודק לעיין בתוכניות עוד לפני בואו לאתר, מה שעלול לקחת פרק זמן, כשמדובר במבנים גדולים ומורכבים, שהם בעלי סיכון גבוה. מכיוון שכך, מומלץ לזמן את הבודק לסיור ובדיקה באתר, כבר בסיום התקנת תעלות מיזוג האוויר ושחרור העשן.
חשוב לדעת!
ככל שהבודק ממעבדה מאושרת יגיעו למקום בשלבים הראשוניים יותר של התקנת המערכות וככל ששיתוף הפעולה עם המעבדה יתחיל מוקדם יותר, קל יהיה יותר בעתיד, לקבל את אישורו. בשלבים המאוחרים יותר, קשה יותר לתקן ליקויים והדבר עלול להצריך, לעיתים, פירוק של תקרה או קיר, אם כדי לאפשר בדיקה מדוקדקת ואם כדי לתקן ליקוי כלשהו.
לאחר הסיור הראשון וההתרשמות של הבודק ממעבדה מאושרת, תתגבש ביחד תוכנית בדיקות וייקבעו לוחות הזמנים לבדיקות הבאות ולסיור השני, שיתבצע לאחר סגירת הפירים בקירות גבס ואטימת המעברים והפתחים, בחומרי אטימה מעכבי בעירה.