כל מה שחשוב לדעת על מערכת מתזים: המדריך המלא

מערכות מתזים לכיבוי אש נמצאות בשימוש כבר מסוף המאה ה-19 והוכיחו את יכולתן להציל חיי אדם ורכוש. כיצד פועלת מערכת מתזים? אילו סוגי מערכות ניתן למצוא ולמה חובה לערוך להן בדיקה תקופתית? כל התשובות בהמשך!

מהירות התגובה היא גורם משמעותי בהשתלטות על דליקה. את זה מספקות מערכות מתזים (ספרינקלרים), המופעלות אוטומטית עם פריצת האש.

מערכת מתזים מורכבת על צנרת המים של המבנה ופועלת באמצעות נתיך או אמפולה מלאה בנוזל מיוחד  הרגישים לחום האש. הצורך במערכות כיבוי אש אוטומטיות, התעורר עם התקדמות המהפכה התעשייתית, כשכמויות גדולות של סחורות נאגרו במחסנים גדולים ונוצר חשש לאבד אותן בשריפה. חברות הביטוח סירבו לבטח מבנים כאלה והסיכון הכלכלי היה רב.

מערכות מתזי הכיבוי שפותחו מאז, הוכיחו את עצמן לא פעם, כיום התקנתן היא תנאי לקבלת היתר בנייה, רישיון לעסק וביטוח המבנה.

סוגי מערכות מתזים

מערכות המתזים נחלקות לכמה סוגים:

מערכות רטובות – אלה הן מערכות שבהן הצנרת מלאה במים בכל עת, אך המתזים סגורים ומונעים מהם לפרוץ. על כל מתז, מורכב רכיב תרמי, נתיך או אמפולת זכוכית מלאה בנוזל, המגיב לחום.

כשפורצת אש, החום מביא בשלב מסוים לפתיחת הרכיב התרמי, הוא ניתק מהמתז, פותח אותו ומאפשר למים לפרוץ. אם מתז אחד אינו מספיק והטמפרטורות מטפסות, מתזים הממוקמים בסביבת מקור השריפה, יופעלו גם הם.

מערכת מתזים רטובה אינה מתאימה לאזורים עם טמפרטורות שעלולות להקפיא את המים בצנרת.  

מערכות יבשות – במערכות כאלה, הצנרת מלאה באוויר בלחץ. המים נמצאים בהמתנה  בצד הרטוב של "שסתום יבש", הפועל על לחץ אוויר. גם כאן הבסיס הוא רכיב תרמי שנפתח  אשר  גורם לשחרור לחץ אוויר, פתיחת השסתום והזרמת המים.

מערכות מתזים יבשות מתאימות לאזורים קרים, בהם מים קופאים או מקפיאים למינהם ,חסרונן הוא, תגובה מעט איטית בהשוואה לתגובת מערכת רטובה בשל הזמן לפנות את האוויר מהמערכת עד להגעת המים .

מערכות הצפה – מערכת הצפה היא מערכת עם מתזים פתוחים ללא אמפולות. כאן המים ממתיזים בצד הרטוב של שסתום הצפה, הפועל באמצעות פניאומטיקה, הידראוליקה, או חשמל. כשהשסתום נפתח, המים זורמים לצינורות ודרכם לכל המתזים במקביל.

מערכות הצפה, מתאימות לאתרים בהם יש צורך בקירור הציוד עליו מגנים לדוגמא:שנאים רטובים ,גלילי גז ועוד

מערכות פעולה מקדימה  – מערכות מתזים המחייבות התרעה, כמו הפעלת גלאי עשן למשל, לעיתים בנוסף לפתיחת מתז, כדי לפעול. המים ממתינים בצד הרטוב של השסתום ,בצד היבש יש אוויר.

קיימים 3 סוגים של מערכת פעולה מקדימה :

1 .פעולה מקדימה הפעלה אחת-בהפעלת הגלאים שסתום הפעולה המקדימה יפתח

 2 .פעולה מקדימה 2 הפעלות :בנוסף לפעולת הגלאים יתקבל התרעת ירידת לחץ אוויר ורק אז השסתום יפתח .

3. פעולה מקדימה ללא הפעלות – השסתום יפתח רק בפעולת גלאים או ירידת לחץ אוויר ז"א מספיק פעולה אחת  , או גלאים או לחץ אויר על מנת שהשסתום יפתח .

מערכות פעולת מקדימה  נועדו להתקנה באתרים הרגישים לנזקי מים, כמו מוזיאונים, חדרי שרתים ותקשורת ועוד.

תכנון מערכת מתזים

כשמתכננים התקנת מערכת מתזים, יש להכיר את תכונות המערכת. לדעת למשל, שהמערכת מיועדת לכיבוי שריפות ספונטניות, בעקבות קצר חשמלי, התנהגות רשלנית וכדומה, אך פחות אפקטיבית במקרי הצתה בזדון, הממוקמת בכמה מוקדים, או בבעירה משמעותית במוקד אחד.

בתכנון מערכות מתזים, יש לקבוע את צפיפות המים הנדרשים לשטח מחושב . מהכפלת צפיפות המים וגודל השטח, מחשבים את ספיקת המים הנדרשת. את הספיקה והלחץ מחשבים באמצעות חישובים הידראולים על שטח ישום נדרש לפי תפיסת הסיכון .

תקן האש מחלק מבנים ועיסוקים, על לפי רמת הסיכון לנזקי אש. הפרמטר העיקרי מטען האש וקרינת האש הצפויה להפתח במקרה של השריפה

חובת הבדיקות של מערכות מתזים

מערכות המתזים נבדקות בהתאם לת"י 1596 – NFPA-13

בבדיקת מערכות המתזים בודקים את התכנון של המערכת הכולל תכניות פריסת מערכת המתזים ,

קוטר צנרת המתזים ,תכנון אביזרים מתאימים,חישובים הדראולים בהתאם לתפוסת הסיכון שהוגדרה למבנה המוגן ע"פ שטח יישום בהתאם לתפוסת הסיכון ואת הפרטים המלאים של מקור המים .

בבדיקת ההתקנה ניבדקת התקנת המערכת בהתאם לתוכניות מאושרות ודרישת התקן.

בנוסף,מערכות המתזים נדרשים לבדיקת ופעולות תחזוקה בהתאם לת"י 1928 25 -NFPA

פעולות ובדיקות התחזוקה נעשים מידי יום ,מידי שבוע ,חודש,  בדיקה רבעונית ,בדיקה חצי שנתית ובדיקה שנתית.

בכל בדיקה תקופתית יש לבדוק גם את הבדיקות התחזוקה לתקופה הקודמת לדוגמא :בבדיקה רבעונית , בנוסף לנדרש בבדיקת זו יש לבדוק גם את הנדרש בבדיקה חדשית ,שבועית,ויומית וכך הלאה.

אוטוריטה לאבס בעמ מתעסק מבצעת בדיקות יסודיות של מערכות כיבוי האש שלך ותספק לכם את האישורים הדרושים להפעלת העסק.

תוכן עניינים
מערכת מתזים

צרו קשר

דילוג לתוכן